Parkbezoek

Het is 25 Mei. Een zomerse dag met 28 graden en stralend weer. Ik woon in een grote stad, met een park dichtbij. Een redelijk groot park, met een fijne speeltuin voor kinderen.

Aan het einde van de dag wilden we nog iets doen met de kinderen omdat het te warm was om te gaan slapen. Dus nog even rond 18:00 uur naar het park. Over het algemeen bezoek ik dat park altijd in de ochtend, maar nu gingen we er aan het eind van de middag heen.

We gaan lopend. Eenmaal aangekomen blijkt dat het erg druk is. Volop mensen en een heleboel kinderen in de speeltuin. Mijn kinderen kunnen niet wachten en vliegen naar de glijbanen. Echter wat mij direct opvalt is dat wij de enige ‘Nederlanders’ zijn. Het hele park zit vol met Nederlanders-met-een-migratie-achtergrond. Of beter gezegd (zoals dit een half jaar geleden nog gebruikelijk was) allochtonen. Niks mis mee verder… Toch? Want als ik nu kritisch wordt zou ik voor racist kunnen worden uitgemaakt,..

Vrijwel direct voel je die ogen priemen. Want wij vallen uit de toon. Wij horen er niet bij. Het is hun park. Dat zijn wij natuurlijk vergeten. Je wordt genegeerd, maar je weet dat ze je vanuit hun ooghoeken bespieden. Je voelt je een buitenlander, maar geen toerist. Je voelt je een ongewenste buitenlander, dat is iets anders. Toeristen worden vaak ook als irritant gezien, maar daar wordt vaak aan verdient, dus zijn toeristen meestal toch welkom.

Het voelt allemaal erg ongemakkelijk. Na een paar blikken van “wat doe jij hier” en een half uurtje klimmen en klauteren houden we het voor gezien. Ik had verwacht dat het druk was, maar dat wij de enige echte oer-hollanders waren viel mij tegen. En toch ook weer niet. Ik zal u namelijk nog iets vertellen over dit park.  Zoals eerder gezegt kom ik er meestal in de ochtend. Als je er voor 10:00 bent is alles wit. Zo simpel is het. Ik ga daar niet over liegen. Dan zijn er volop autochtone vaders en moeders met kinderen. Maar tegen de middag veranderd dat, dan komen de hoofddoeken en andere migratieachtergronders. Denk ook maar niet dat die kinderen ‘leuk’ spelen met blanke kinderen. Nee zaken als “dit is onze glijbaan!” krijg je naar je hoofd. Maar dat gebeurd pas als de kritische massa is bereikt. Tegen een uur of 13:00.

En tegen de avond nemen zij het park dus volledig over. Je wordt vanzelf weggekeken. En dan heb ik het over de speeltuin. De rest van het park is tafereel van een grote buitenbarbecue.

Over dat barbecueën kan ik nog zeggen dat dit 20 jaar geleden gewoon nog verboden was. Wegens brandgevaar. Daar is iets voor te zeggen. Maar in die tijd ging men toch gewoon massaal barbecueën. In plaats van handhaving, heeft men later betonnen bbq’s geplaatst. Dat is makkelijk, hoef je hem zelf niet meer mee te nemen. Dat is ook een manier van handhaven. Of beter gezegt: kom maar binnen, doe alsof je thuis bent. Maar dat deden jullie toch al, dus kom maar binnen. En die rotzooi? die ruimen wij wel op hoor de volgende ochtend, maak je maar geen zorgen…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s