Aubade

Koningsdag begint altijd met een aubade. Nu ben ik geen fan van zingen, maar het hoort er toch wel bij, zo’n aubade op Koningsdag.

De aubade wordt altijd voor de kerk gehouden in ons dorp. Al decennia lang. Dit jaar was het wegens koude niet voor de kerk, maar binnen. Ik was zelf nog nooit binnen geweest, dus toch wel een beetje leuk.

De kerk stroomt vol, en ik zie dat mijn zus en haar vriend ook gekomen zijn. Mijn zus houdt erg van zingen, dus die is in haar nopjes. Haar vriend, ik zal hem “zwager” noemen, vind het maar niks.

De aubade begint, en er valt mij direct iets op. Er zitten alleen maar blanke Nederlanders. En dan bedoel ik dus ras Nederlanders. Geen import te bekennen. De sfeer is gemoedelijk en Nederlandsch. Iedereen is trots. Trots op onze driekleur, trots op onze koning en trots op ons land.

Mijn dorp kent echter een zeer diverse bevolking. Ik zou bijna zeggen dat de verhouding fifty-fifty is. En toch, niet één Nederlander-met-een-migratie-achtergrond te bekennen! Niet één! En ik heb goed opgelet.

Na alle liederen verlaat iedereen de kerk. Ik besluit mijn ouders even te bezoeken. Mijn zus heeft hetzelfde idee, maar “zwager” is niet meer te bekennen. Gevlucht naar buiten. Zus gaat hem zoeken, ik ga vast naar mijn ouders.

Daar aangekomen eten we tompouchen. Mijn zus en zwager zijn reeds ook binnen. Ik maak tegen mijn zus de volgende opmerking: “zo dat was weer een geslaagde multiculturele aangelegenheid he?”. Wat u als lezer niet weet, is dat zus en zwager D66 stemmen. Ze zijn dergelijke opmerkingen reeds van mij gewend, maar zwager irriteerd zich direct. Hij meld dat hij “koningsgezind is, maar dat aubades van hem echt niet hoeven” en laat zich hier zeer denigrerend over uit. Ik meld daarop dat ik “totaal niet koningsgezind ben, maar zeer veel waarde hecht aan dergelijke tradities”.

Zwager staat op, vliegt naar de gang en vertrekt. Zus erachteraan, moeders erbij. Hij is het meer dan zat. Altijd dat gezeik over “mensen met een kleurtje”! Boem! Deur dicht…en weg is hij.

Gezellig. Het mooie is dat mij altijd vanalles wordt verweten. Ik heb het vaak over politiek, en ben daarin ook eerlijk. Maar het leidt altijd tot dit soort gezeik. Mijn hele familie stemt D66. Ik PVV. En dat is eenzaam kan ik u zeggen.

Het mooie is dat men mij intolerantie verwijt, maar zij zijn het die zich intolerant opstellen tegen mij. Want ik ben “dom”. Ik ben een “racist”. Toch sta ik altijd open voor discussie, maar die is er nooit.

Dit ene voorval is er een uit vele. Waar mijn frustratie zit, is dat ik mijn eigen familie niet meer ken. De kloof wordt steeds groter en groter…

Ik waarschuw mijn familie (die ik alleen maar tijdens feestdagen ontmoet) regelmatig voor de gevaren die komen gaan. Uiteraard aan dovenmansoren gericht. Ik ben “depressief” of “een zeikerd” of ik krijg als weerwoord “nou, met ons gaat het lekker we goed”. Daarna wordt ik weggehoond als een debiel, als de “dorpsgek”.

Maar deze “dorpsgek” krijgt gelijk. En als dat gelijk komt, hoeven ze niet aan mijn deur te komen. Ik verwacht ook niet dat dit nog lang zal duren voordat de breuk tussen mij en mij familie een feit is. Ik probeer politieke onderwerpen eigenlijk al jaren te vermijden, om dit soort dingen te voorkomen. Maar ik ben wie ik ben, en vind wat ik vind. Soms haal je wat aan en dreigt het bijna altijd tot slaande ruzie. Niet van mijn kant,.. Ik kan fel zijn, maar nooit intolerant tegen mensen die anders van mening zijn. Ik probeer mensen in te laten zien dat de weg die ingeslagen is geen stand gaat houden. Dat er beren op de weg liggen. Maar de relatie tussen mij en de rest van mijn familie is al jaren aan het afbrokkelen. Dat betreur ik.

Ach ja, Columbus zei ook dat de wereld rond was. Die was ook gek… En Einstein moest ook zijn mond houden met die achterlijke relativiteitstheorie van hem…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s